неділю, 18 вересня 2016 р.

Замки Львівщини. Скільки коштує подорож до краси і що варто побачити

Тепле літо закінчилося...але так не хочеться відлежувати боки під пледом на вихідні. Але восени теж можна знайти купу розваг на свою голову. Я вибираю - подорожі.

Якщо у вас є своє авто, буде ще простіше. Сьогодні я вам розповім про подорож замками Львівщини (Золочівський, Підгорецький та Олеський).

Перед тим, як збиратися у мандрівку, ми мінімально вивчили маршрут. А точніше, проклали його. Автівкою, як виявилось, найпростіше їхати зі Львова до Золочева, потім у Підгірці, а тоді до Олеська. Якщо до першого замку ми діставалися через Золочів, то назад до Львова їхали через Буськ. Зі Львова до першого замку - Золочівського приблизно 70 кілометрів. Дорога асфальтована, відремонтована.

Отже, Золочівський замок.

Навіть у вихідні навали людей не було. Групи школярів, туристів та іноземців на великій території майже непомітні. Під'їзд до замку зручний, є де припаркувати машину. Можна зупинитися внизу, біля підніжжя замку, а можна припаркувати машину одразу біля входу. Щоб оглянути територію замку, треба обрати, що саме ви хочете побачити. На вході, в касі продають квитки: роздивитися всередині Великий палац коштуватиме дорослому - 30 гривень, екскурсія з гідом - 60. Діти наполовину дешевше. Прогулянка кімнатами Китайського палацу -24 гривні для дорослих. І спуститися в підземелля - 15 гривень з людини.
Ми вибрали кімнати Великого палацу. Ви побачите зразки старих кулеметів, гармат, куль для гармат, брошок і прикрас для жінок, і всякої всячини. Це надзвичайно цікаво подивитися, як жили наші предки. Старі каміни, королівські ліжка, велика їдальня, оригінальні підсвічники та ціла виставка картин. А ще в одній із кімнат Золочівського замку ви побачите королівський трон)
Золочівський замок був резиденцією королівської родини і майже ідеально зберігся. На подвір'ї гарно підстрижені кущі, є фонтанчики. На території замку є магічні камені з готичними написами, текст досі не розгадали, але кажуть: якщо загадати бажання і повернути палець в отворі каменя - воно здійсниться.  Та попри свою красу, замок має сумну і моторошну історію. З 1939 року замок став страшною тюрмою НКВД. Про це нагадують листи на стінах кімнат Великого палацу. Там можна побачити і двері камер, в яких мордували людей та інші моторошні речі. Але не будемо про погане, бо краса Золочівського замку зачаровує.
Тому, якщо ви все оглянули, пройшлися кімнатами, погуляли зеленим подвір'ям, можете перекусити. На території замку є маленький ресторанчик, де можна смачно поїсти  і літній майданчик для кавоманів. Столики розмістили на підвищенні, звідки проглядається гарний краєвид. Підкріпилися? Гайда до наступного замку - Підгорецького.


Підгорецький замок.
Їхати із Золочева до Підгірців зовсім недалеко. Приблизно 17 кілометрів. Дорога асфальтована, відремонтована. Дорогою вас оточуватиме ліс. Краса... Про те, що ви на місці вам допоможуть зрозуміти купа машин, будки з сувенірами і десь далеко шматок замку, що видніється. Та найперше, що вас зачарує - це костел святого Йосипа, розташований одразу при дорозі. Будівля, датована 18 століттям, настільки красива, що очей не відвести. Храм діючий, можна зайти і помолитися. Це безкоштовно.
 Ну тепер можна і до замку. Підгорецький маєток - найкрасивіший зі всього ансамблю Львівщини. То, як на мене. Замок величезний. І якщо Олеський і Золочівський, радше, були створені для оборони, то цей - точно для краси. Коли ви підійдете ближче, вам здається, що ви в Римі, чи дивитесь на замок англійських Тюдорів.
Плата за вхід на територію, з можливістю відвідати музей - 15 гривень з одного дорослого. Екскурсія коштує вдвічі більше. Сам замок всередині зачинений. Там досі тривають реставраційні роботи. Але і без того є на що подивитися. Зі сходів та оглядового майданчика замку відкривають чарівні краєвиди. Тут, справді, місце для прогулянки королеви) Не забудьте оглянути замок з іншого боку. Перед будівлею ви побачите виличезну галявину, на якій можна полежати і помилуватися замком.
 Цей замок вас затримає надовго.
Якщо ви знову зголодніли, ви можете підкріпитися українськими стравами в кафешці поблизу храму. На території з сувенірними будками. От тільки, купуючи їжу, будьте обачні, місцеві продавчині ніби ненавмисно до вашої суми "накидують" кілька гривень "зверху". Якщо ви не вели підрахунок паралельно, то навіть і не помітите, як зайву десятку віддали. Територія одного з найгарніших замків має ще одну неприємність. Ви могли помітити, що на території палацу висять оголошення, в яких застерігають не залишати в автівках цінні речі. І справді, поки ми гуляли подвір'ям замку, нашого сусіда по парковці обікрали. Витягли з машини куртку і гаманець з грошима. Такі випадки непоодинокі. Тому, не залишайте цінних речей в машині і насолоджуйтеся красою магічного замку. Тепер час і в Олесько!

Олеський замок.
До Олеська теж їхати недалеко. Від Підгірців приблизно, 15 кілометрів. Дорога теж хороша. Парковка є. Ціна квитка для дорослих - 15 гривень з особи. Окремо можна відвідати підземеля за 15 гривень. Екскурсії вдвічі дорожчі. Сам замок, на перший погляд, вам може нагадувати просто старий величезний будинок і нічого особливого. Та і тут є на що подивитися. Експонати в кімнатах замку, на відміну від Золочівського, виглядають величніше. Тут цікаві люстри, крісла, ліжка. З кожного вікна кімнати - шикарний вигляд. І ще одна особливість- камін у кожнісінькій кімнаті. Каміни теж різні і красиві. Погулявши кімнатами, виходьте на вулицю.
Цей замок має величезну територію, великий парк зі статуями, алею з височезними туями. Тут, мабуть, теж любили гуляти королеви) Замок розташований на горі, оточений болотами. Це допомагало його власникам боронитися від ворогів. На території замку діє ресторан, за кілька метрів ще один. І цей замок магічно чарівний!


Якщо підбити кошторис поїздки замками Львівщини, то в середньому, двом людям доведеться  витратити 550 гривень. Суди я врахувала витрати на бензин, вхідні квитки та їжу.

Подорожуйте і робіть життя яскравішим та пізнавальним!

Немає коментарів:

Дописати коментар